dummylineolive.gif (4088 bytes)
omossbild.jpg (8427 bytes)
dummylineolive.gif (4088 bytes)

Flocken består förutom hundarna av Per och Mirjam samt barnen Martin och Annelie.
Uppfödningen sker i hemmiljö i centrala Alingsås.

oss.jpg (38635 bytes)

barnen.jpg (40654 bytes)

Hundarna är lika mycket gosiga familjehundar som jakthundar, med en självpåtagen uppgift är att vakta vår trädgård ( hundgård ). Om någon vill komma in och hälsa så viftas det dock glatt på svansarna .Det glada svansviftandet är ett kännetecken som är genomgående för våra hundar. Zamba viftar ofta på svansen när hon simmar efter en markering, eller badar ihop med barnen.

hemvinter.jpg (64802 bytes)
Vår trädgård / hundgård en härlig vinterdag


Vi är båda uppvuxna med mindre hundar, jag med tax och Mirjam med pudel och cocker ( röd ). Sedan 1991 har det dock varit jaktgolden för hela slanten. Jag fastnade för  Pickups Sweepey som min bror lånat en helg av Jan o Eva på Pickups Kennel. Kort därefter skaffade min bror Duvkullans Tizzian som till och från var gäst hos oss. 1991 blev det så äntligen dax för Vår första egna jaktgolden, Pickups Kea. Kea var en underbar liten tik som ena stunden kunde apportera råa ägg  och nästa stund ge sig i kast med grävlingjakt, för att sedan avsluta dagen som apportör vid morkullejakt. Just förmågan till att snabbt ställa om och anpassa sig till nya
lägen och förutsättningar är en av de egenskaper som Vi håller högt hos våra goldens. När man jagar lite av varje och inte vill fylla hela huset med hundar för olika ändamål, är en bra jaktgolden ett måste !För att få rätt stuk på hunden är det dock mycket viktigt att befästa apporteringen och lydnaden innan hunden tillåts vara med på stötjakt eller blodspår.Kea och Tizzian blev två trogna följeslagare på många olika former av jakt. Tizzian användes bl.a för insamling av lösgående höns, när dessa skulle in i hönshuset på kvällarna. Hönsen var lite stirriga i början men vande sig vid att Tizzian kom och bar hem dem till hönshuset, där han försiktigt avlämnade levande oskadda höns. Att samma hund tidigare på dagen sprungit ikapp ett skammat rådjur och tagit det i halsen, och inte släppt innan det varit dött är ytterligare bevis på dessa hundars förmåga till omställning. Just denna förmåga att fatta vad som gäller för stunden, är en av de förmågor som jag uppskattar mest hos Våra jaktgolden. En bra jaktgolden är redan från födseln laddad med en massa goda nedärvda egenskaper. Det är bara för hundägaren att i lagom takt plocka fram och förädla. Grunderna för apportering är redan på plats sedan generationer, och det är inget som man skall behöva lära hunden! Ser hunden Dig som naturlig flockledare kommer den också naturligt att jobba med Dig och för Dig !I detta förhållningssätt ligger nyckeln till framgång och därmed en nöjd hund och flockledare!
dummylineolive.gif (4088 bytes)

avelsmal.jpg (8993 bytes)


Vårt intresse i aveln är att i liten skala , men med högsta kvallitet, vara med och utveckla/ behålla golden som en allsidig jakthund med apportering som huvuduppgift. Egenskaper, förmåga och duglighet kan enligt Vår mening endast bedömas under träning, tävling eller jakt!
Våra hundar kommer därför aldrig att synas på utställningar. En god vän brukar säga att jägarlivet är för kort för att ha dåliga hundar, någon annan säger att livet är för kort för att dricka dåliga viner! Njut av livet! Drick gott vin och ha en bra jaktgolden!!

dummylineolive.gif (4088 bytes)


sorgoldensbanner.jpg (20855 bytes)
Vill Du länka till vår hemsida - använd gärna vår banner ovan. Högerklicka och "spara som"
freemontdesign.jpg (3171 bytes)
En hemsida från FreeMont

Du får gärna låna bilder bara Du frågar först.
Copyright © text - Sörgoldens Kennel 2007                     Copyright © bilder - Sörgoldens Kennel eller resp. fotograf